45 de studenți ai Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării au ajuns în practică în nouă organizații din Cluj-Napoca în luna martie. Studenții sunt pregătiți să facă față viitoarelor locuri de muncă pe care le vor avea la terminarea facultății. Ei își dezvoltă abilități și competențe noi, extrem de necesare la un viitor loc de muncă, în cadrul proiectului „Consiliere profesională, stagii de practică şi întreprindere simulată: o şansă în plus în găsirea unui loc de muncă pentru studenţii de la specializările administraţie publică şi comunicare, relaţii publice şi publicitate” (POSDRU/161/2.1/G/137510).
Andreea este studentă la Comunicare și Relații Publice și a ajuns într-un stagiu de practică la Fundația pentru Implicarea Tinerilor:
„În momentul în care am ales să mă înscriu în acest proiect, am făcut-o din dorinţa de a avea o experienţă de muncă în plus, deoarece în ziua de azi accentul se pune din ce în ce mai mult pe experienţă. După ce am început stagiul de practică propriu-zis, am realizat că sunt mult mai multe avantaje decât simplul fapt că ai o experienţă în plus la CV; ajungi să vezi cum funcţionează o instituţie, înveţi să lucrezi într-o echipă, ajungi să înveţi lucruri noi, să îţi exersezi unele aptitudini pe care nici măcar nu erai conştient că le deţii, dar, în acelaşi timp, ajungi să cunoşti oameni noi care să te ajute într-un fel sau altul în formarea ta profesională”.
Cei 45 de studenți au lucrat în organizații neguvernamentale, instituții publice, firme de consultanță și agenții de comunicare și publicitate din Cluj-Napoca, unde au învățat ce înseamnă un loc de muncă, și-au exersat și dezvoltat competențele profesionale și au văzut cum funcționează organizațiile care i-ar putea primi ca viitori angajați după terminarea facultății. Studenții au fost îndrumați în cadrul acestor organizații de tutori, profesioniști interesați de dezvoltarea profesională a tinerilor:
„Deşi nu credeam că voi învăţa multe lucruri într-o perioadă atât de scurtă, am fost surprinsă să văd câte lucruri interesante am învăţat în doar două săptămâni. Acest lucru i-l datorez în primul rând Petruței Grijincu, tutorele din organizație, care a fost tot timpul alături de noi şi a încercat să ne implice în cât mai multe activităţi pentru a învăţa cât mai multe lucruri interesante în timpul petrecut la fundaţie. Am cunoscut oameni frumoşi şi prietenoşi care ne-au susţinut, care au fost tot timpul la dispoziţia noastră. Am fost plăcut surprinsă de organizarea, seriozitatea şi implicarea celor care s-au ocupat de acest program şi pot spune că sunt recunoscătoare că am avut ocazia să mă implic în acest proiect” (Andreea, studentă la Comunicare și Relații Publice).
Proiectul „Consiliere profesională, stagii de practică şi întreprindere simulată: o şansă în plus în găsirea unui loc de muncă pentru studenţii de la specializările administraţie publică şi comunicare, relaţii publice şi publicitate” este implementat de FSPAC în parteneriat cu Fundaţia Danis în perioada mai 2014-octombrie 2015. Fundația Danis este implicată în proiect în organizarea stagiilor de practică pentru studenți, precum și în oferirea de educație antreprenorială studenților FSPAC prin întreprinderi simulate create în cadrul facultății.